Σήμερα, 15 Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακομεταχείρισης των Ηλικιωμένων. Είναι μία μέρα που δημιουργήθηκε για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με την κακομεταχείριση που υφίστανται οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, από τους ανθρώπους υπεύθυνους για τη φροντίδα τους.Η κακομεταχείριση εκδηλώνεται ως βία, εκμετάλλευση, παραμέληση και παράλειψη. Περιπτώσεις κακομεταχείρισης ηλικιωμένων που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως είναι οι τραυματισμοί, κακή διατροφή που έχεις ως αποτέλεσμα την αφυδάτωση, την απώλεια βάρους. Επίσης κακομεταχείριση ορίζετε η πλημμελής εφαρμογή θεραπευτικής αγωγής, η ασυνήθιστη συναισθηματική συμπεριφορά, οι ξαφνικές αλλαγές σε τραπεζικούς λογαριασμούς και οι διαθήκες.Από τους πρωταρχικούς σκοπούς της ΣΚΕΠΗΣ είναι να προσφέρει στους ενοίκους της, σωματική και ψυχική υγεία.  Οι Ηλικιωμένοι όπως όλοι οι άνθρωποι έχουν και αυτοί τα δικά τους δικαιώματα όπως:
Ανεξαρτησία, να έχουν τροφή, καταφύγιο και φροντίδα υγείας. Να ζουν με ασφάλεια.
Συμμετοχή, να μοιράζουν τη γνώση τους, να συμβάλουν στην κοινότητα και να είναι ένα με αυτή.Φροντίδα, να μπορούν να έχουν πολιτιστικά κατάλληλη φροντίδα και ασφάλεια. Να λαμβάνουν υπηρεσίες για βελτίωση της υγείας τους. Να δείχνεται σεβασμός στις ευχές, στην αξιοπρέπεια και την πίστη τους.
Αυτοεκπλήρωση, να μπορούν να αναπτύσσουν δικά τους ενδιαφέροντα και συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, πνευματικές και κοινωνικές δραστηριότητες.
Αξιοπρέπεια, να απαλλάσσονται από ψυχική και σωματική κακομεταχείριση και να μη γίνονται διακρίσεις εις βάρος τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακομεταχείρισης των Ηλικιωμένων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του Διεθνούς Δικτύου για την Παρεμπόδιση της Κακομεταχείρισης των Ηλικιωμένων (INPEA) και υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Κατηγορίες: News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

News

Μουντιάλ 2014 – Καλή Επιτυχία Ελλάδα!!!

Η Σκέπη Πρόνοιας εύχεται ολόψυχα στην Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου καλή επιτυχία στο μουντιάλ 2014 στην Βραζιλία!

News

Γιορτή Αγίου Πνεύματος

Καθώς η εορτή του Αγίου Πνεύματος συνέπεσε με τα γεννέθλια δύο εκ των ενοίκων μας, βρήκαμε ευκαιρία να το γιορτάσουμε με κέφι και χορό!

News

Επιμνημόσυνη Δέηση του Αλέξανδρου Παπά

Επιμνημόσυνη Δέηση του Αλέξανδρου Παπά υιού του Α Προέδρου Ιδρυτή και Εμψυχωτή του Φιλανθρωπικού Σωματείου ΣΚΕΠΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ. Ευχαριστούμε όλους όσους παρεβρέθηκαν στο μνημόσυνο και τίμησαν την μνήμη του αείμηστου Αλέξανδρου Παπά.